Suplemen Kalsium Yang Bagus | 7 Sebab OsteMatrix Jadi Pilihan

Pengenalan

Kalsium adalah salah satu zat yang badan kita perlukan. Ia tidak dapat dibuat dalam badan, jadi satu-satunya cara untuk kita dapatkan zat kalsium ialah dengan memakan makanan yang kaya kalsium. Selain makanan jenis ini, kalsium juga boleh diperoleh daripada suplemen kalsium. Tetapi bagaimana kita ingin memilih suplemen kalsium yang bagus dan terbaik di pasaran?

Shaklee ada satu suplemen kalsium yang dipanggil OsteMatrix. Pengguna Shaklee rata-rata amat berpuashati dengan suplemen ini kerana ia membantu menyelesaikan masalah kesihatan mereka.

suplemen kalsium yang bagus 1

Jadi, benarkah OsteMatrix adalah suplemen kalsium yang bagus? Di bawah ini ialah 7 sebab mengapa OsteMatrix Shaklee jadi pilihan pengguna.

1. Halal

Setiap tahun, sijil halal akan dikeluarkan oleh pihak Shaklee Malaysia. Ini menjamin semua produk Shaklee adalah halal lagi baik, terutama untuk kepentingan pengguna Islam.

Walaupun OsteMatrix ini dihasilkan di US, ia mementingkan aspek halal terutama untuk pasaran Malaysia sekaligus meletakkan OsteMatrix sebagai suplemen kalsium yang bagus untuk pilihan orang Islam.

2. Diluluskan KKM

Nombor pendaftaran OsteMatrix ialah MAL07081510XC yang disertakan hologram rasmi. Nak memilih suplemen, soal lulus KKM ialah perkara yang penting. Jika tanpa kelulusan KKM, ditakuti sesuatu suplemen itu mengandungi logam berat seperti merkuri dan boleh memudaratkan kesihatan penggunanya.

3. Sumber Kalsium Yang Tinggi

Terdapat 4 jenis sumber kalsium di dalam produk suplemen iaitu:

1. Kalsium karbonat
2. Kalsium Sitrat
3. Kalsium laktat
4. Kalsium glukonat

Kesemua jenis ini memberi zat kalsium yang berbeza-beza. Sumber yang memberi zat kalsium yang tertinggi ialah kalsium karbonat iaitu 40%. Kalsium sitrat pula memberi 21% zat kalsium, manakala kalsium laktat membekalkan 13% berbanding kalsium glukonat yang hanya memberi 9% zat.

Sumber kalsium di dalam OsteMatrix ialah kalsium karbonat dan kalsium sitrat. Jadi keduanya memberi kuantiti kalsium yang banyak dalam setiap tablet.

4. Diperkaya dengan Vitamin D

Suplemen kalsium yang bagua seharusnya diperkaya dengan Vitamin D. Vitamin ini membantu penyerapan kalsium yang baik di dalam badan kita. OsteMatrix juga diperkaya dengan 100 IU Vitamin D yang akan membantu penyerapan kalsium yang berkesan.

5. Suplemen Kalsium Yang Bagus Dengan Dos yang Sesuai

Kuantiti zat kalsium yang diperlukan oleh setiap peringkat umur adalah berbeza-beza. Di bawah ialah jadual keperluan yang dikongsikan dari laman portal myHealth untuk rujukan.

tanda kurang kalsium 2

Perlu difahami, setiap hari kita tidak semata-mata mendapat kalsium daripada suplemen sahaja. Kita juga mendapat kalsium daripada makanan seharian seperti susu, yogurt, bayam, ikan sardin dan keju.

Contohnya seorang dewasa memerlukan 1000 mg kalsium sehari. 1 tablet OsteMatrix akan membekalkan 250mg kalsium tetapi dalam bentuk kalsium karbonat (40%) dan kalsium sitrat (21%). Jumlah sebenar zat kalsium untuk sebiji tablet ialah:

[ (40+21)/2 ] % x 250 mg = 76.25 mg

Saranan makan OsteMatrix ialah 4 tablet sehari, jadi jumlah zat kalsium yang didapati ialah 305 mg (76.25 mg x 4). Ini mencukupi kerana baki selebihnya akan didapati daripada pemakanan kita.

Suplemen kalsium yang bagus, OsteMatrix ini tidak membekalkan nilai cadangan zat kalsium bersih 1000 mg sehari kerana bertoleransi dengan pemakanan kita sehari-hari. Kalsium yang melebihi nilai cadangan sebenarnya tidak memberi apa-apa kelebihan bahkan ada risiko berlakunya batu karang dalam buah pinggang.

6. Penyerapan yang Baik

Zat kalsium akan menyerap dalam badan kita paling terbaik dengan 2 cara, sama ada:

  1. Bentuk dosej – suplemen bentuk cecair, serbuk dan kunyah lebih mudah diserap berbanding tablet dan kapsul.
  2. Dos yang kecil (kurang dari 500 mg ke bawah)

Walaupun OsteMatrix dalam bentuk tablet, namun setiap tablet memberi 250 mg kalsium sahaja. Penyerapan akan berlaku dengan baik juga kerana dos yang rendah ini.

7. Berkesan

Selama 30 tahun Shaklee Malaysia bertapak, telah ramai pengguna yang. memberi maklumbalas yang baik. Jadi, memang ternyata bahawa OsteMatrix adalah suplemen kalsium yang bagus dan berkesan.

Antara testimoni pengguna seperti di bawah  😎

suplemen kalsium yang bagus 3

Jika anda ada mengalami tanda-tanda kekurangan kalsium, dicadangkan untuk segera mengamalkan makanan yang kaya kalsium setiap hari. Dapatkan juga suplemen kalsium untuk menampung kekurangan kalsium yang ketara jika perlu. Pentingnya mencukupkan kalsium dalam badan ialah supaya kita terhindar daripada risiko terburuk iaitu penyakit osteoporosis  😥

Bagi yang ingin mendapatkan suplemen kalsium, OsteMatrix Shaklee boleh terus hubungi saya selaku Pengedar Shaklee yang sah (ID: 1227002). Hubungi saja saya di talian 011-36198300 atau klik sahaja pada nombor untuk whatsapp saya terus.

 

Baca Selanjutnya: Harga OsteMatrix Yang Jimat | Promosi OsteMatrix 2018


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Suplemen Kalsium Yang Bagus | 7 Sebab OsteMatrix Jadi Pilihan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *