Cara Hilangkan Mengantuk Di Siang Hari | Tingkatkan Prestasi Anda!

Masih Mengantuk Walau Sudah Tidur 8 Jam Sehari

Selalu mengantuk masa tengah kerja di siang hari? Ia satu petanda yang tak bagus tu. Lebih-lebih lagi untuk prestasi kerja kita dan tanggapan boss. Apa nak buat? Sekurang-kurangnya marilah ikhtiarkan cara hilangkan mengantuk anda tu!

Punca Kerap Mengantuk

Selalu orang kata ubat mengantuk ni tidurlah. Tapi jika di tempat kerja, dalam kuliah belajar atau tengah driving takkan nak tidur pula kan.

Mengantuk memang dikaitkan dengan masalah kurang tidur. Tapi andai kata kita sudah tidur denvan cukup 7 ke 8 jam sehari tu memang ada faktor lain sama tu. Ia berkait dengan KEKURANGAN NUTRISI dalam badan kita. Lagi satu, faktor KESIHATAN badan kita juga seperti yang dikupas dalam laman Hello Sehat ini. Jika perlu, berjumpalah doktor ya.

Cara Hilangkan Mengantuk Pada Siang Hari

cara hilangkan mengantuk

1. Buat senaman ringan (stretching)

Ambil sedikit senggang waktu beberapa minit untuk buat regangan. Badan kita mengantuk mungkin kerana sudah penat bekerja secara berterusan. Boleh bangun dari duduk dan mengeliat seketika. Atau berjalan-jalan ke pantri sambil membuat air.

2. Tarik nafas dalam-dalam

Kurang oksigen sampai ke otak pun boleh jadi punca mengantuk. Apa kata tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan. Buat beberapa kali sehingga badan rasa relaks dan kurang mengantuk.

3. Minum air dengan cukup

Jangan abaikan pengambilan air. Kekurangan air (dehidrasi) dalam badan akan menyebabkan badan lesu, mengantuk dan susah mahu fokus. Sebab itulah kalau diperhatikan masyarakat cina selalu membawa seberkas air masak yang besar bersama mereka ke tempat kerja atau kuliah.

4. Dapatkan tidur berkualiti

Kalau kes mengantuk siang anda selalu sangat berlanjutan, dah tiba masanya anda congak semula kualiti tidur anda. Semak sama ada tidur anda benar-benar berkualiti.

Tempoh tidur yang panjang tidak semestinya tidur yang berkualiti. Kualiti tidur bergantung kepada sejauh mana anda dapat tidur lena, tanpa gangguan dan kesannya untuk memulihkan tenaga badan.

Pastikan anda dapatkan tidur yang cukup dan berkualiti setiap hari. Dapatkan nasihat doktor jika anda ada gangguan tidur seperti insomnia atau dengkur.

5. Kurang nutrisi

Kalau badan tak cukup nutrisi, alamat memanglah badan akan jadi lesu, tak bertenaga dan mengantuk. Jadi mula ubah sikap jika anda selalu skip, memilih makan atau tak teratur dengan mealtime.

Makan hidangan yang seimbang dan sihat. Ambil kira keperluan nutrisi badan. Amalkan suplemen dan vitamin jika perlu.

Vitamin Sebagai Cara Hilangkan Mengantuk dan Letih

Masih mengantuk dan penat walaupun sudah tidur dengan lama dan cukup, makan makanan yang seimbang dan sihat dengan melakukan rutin harian yang biasa-biasa saja? Boleh jadi nutrisi badan anda belum benar-benar cukup..

Saya cadangkan 5 vitamin / suplemen ini sebagai cara hilangkan mengantuk dan penat anda yang berpanjangan tu. Jangan biarkan mengantuk menjadi isu kurangnya prestasi anda ya.

cara hilangkan mengantuk
RM603.75 termasuk postage ke seluruh Malaysia

1. VitaLea

120 tablet – RM93.75 – Kegunaan 2 Bulan

VitaLea mengandungi 28 multi-vitamin dan multi-mineral yang diperlukan oleh badan. Kita biasanya kekurangan vitamin dan mineral dalam badan kerana mengabaikan pengambilan sumber utamanya iaitu sayur dan buah-buahan. Ia mungkin kerana kita kesibukan atau boleh jadi kerana memilih makan.

Ambil VitaLea yang turut dilengkapi dengan formula zat Besi yang boleh membantu kesihatan sel darah merah juga.

2. B Complex

120 tablet – RM58.75 – Kegunaan 4 Bulan

Satu tablet mempunyai kesemua 8 spektrum vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan Biotin.

Vitamin B membantu dalam penukaran makanan yang kita makan menjadi tenaga. oleh itu, kita mendapat zat maksimum dari pemakanan kita dan memperoleh tenaga yang mencukupi untuk aktiviti seharian. Pastinya badan akan lebih cergas.

3. CoQ Trol Plus

30 kapsul – RM148.75 – Kegunaan 1 Bulan

CoQ10 adalah ko-enzim dalam sel badan kita yang menjana tenaga. CoQ Trol Plus membantu memberikan tambahan CoQ10 yang sangat penting ini untuk membuatkan badan kekal bertenaga. Ia juga ada tambahan resveratrol, iaitu sejenis anti-oksidan yang baik bagi memelihara kesihatan badan dari serangan radikel bebas.

4. ESP

850 gram – RM161.25 – Kegunaan 2 Bulan

ESP adalah suplemen protein daripada kacang soya. Badan letih dan kerap mengantuk dikaitkan juga dengan kekurangan protein dalam badan kita. Jadi jangan abaikan pengambilan protein yang cukup dalam diet harian. Ambil ESP sebagai protein tambahan yang membantu untuk anda pulih dari ‘kekurangan’ protein selama ini.

5. Cinch Tea

28 Stik – RM131.25 – Kegunaan 1 Bulan

Ia adalah alternatif yang baik untuk menggantikan muniman kopi, soda atau manisan untuk menggalakkan kecergasan tubuh. Tanpa gluten, tiada perasa tiruan, pewarna dan bahan pemanis.

Minuman teh Shaklee ini bertindak sebagai penggalak tenaga semulajadi. Ia ditambah Taurina, suatu zat yang boleh meningkatkan tenaga dan ketahanan badan jadi taklah lesu-lesu dan mengantuk siang hari lagi harapnya!

 

Lihat video ini tentang pengalaman pengguna yang mengamalkan vitamin Shaklee untuk mengatasi rasa letih beliau yang melampau.

Cara Membeli Vitamin Shaklee

Ada yang bertanya, perlu ke beli ke semua 5 suplemen di atas? Jawapannya tak perlu pun, ia bergantung pada keperluan anda juga. Boleh hubungi dan sembang-sembang dengan saya selaku pengedar Shaklee anda untuk minta pendapat dan cadangan suplemen yang paling sesuai 🙂

Bagi yang berminat untuk mendapatkan vitamin cadangan di atas, boleh terus dapatkan vitamin ini daripada saya selaku Wakil Pengedar Shaklee anda. Penghantaran ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak cuma RM10 sahaja.

cara hilangkan mengantuk
RM603.75 termasuk Postage ke seluruh Malaysia

Oh ya. Kalau anda berminat untuk mendaftar Ahli Shaklee beserta pembelian produk, pun boleh hubungi saya ya. Saya akan bantu anda untuk pendaftaran Ahli dan secara automatik anda akan dapat beli vitamin Shaklee dengan penjimatan 15 ke 25% daripada harga asal. Anda boleh berjimat!

pengedar shaklee taiping cod shaklee taiping 2
Klik pada Gambar untuk WhatsApp Saya

 

Baca Selanjutnya: Cara Mengatasi Susah Tidur Malam @ Insomnia – 3 Nutrisi Yang Wajib Anda Cukupkan


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *