Vitamin Tinggikan Badan Untuk Remaja | Masih Ada Peluang Untuk Capai Ketinggian Idaman

Ada yang belum puas hati dengan ketinggian badan dan nak naikkan lagi? Ini artikel khas yang memperkenalkan tentang vitamin tinggikan badan untuk remaja. Teruskan bacaan okay.

Perbezaan ketinggian badan seseorang adalah sejenis variasi. Faktor yang mempengaruhi ketinggian semestinya ialah genetik. Tapi jangan tidak tahu, ketidakcukupan nutrisi semasa alam remaja akan membantutkan pertumbuhan ketinggian adik-adik.

Kalau adik-adik pernah belajar Biologi Tingkatan 5 Bab Variasi, tentu tahu perkara ini bahawa nutrisi sangat berkait rapat dengan pertumbuhan dan perkembangan seseorang remaja termasuklah bab ketinggian badan ini.

Vitamin Tinggikan Badan

Ada 2 vitamin tinggikan badan yang boleh diamalkan.

vitamin tinggikan badan

Kebaikan-kebaikan set vitamin tinggikan badan ialah seperti berikut:

  1. Protein

Fasa remaja adalah tempoh di mana pertumbuhan badan berlaku dengan pesat. Sel lama diganti dengan baru. Sel rosak juga diganti. Sumber protein yang banyak sangat perlu untuk perkembangan demi perkembangan badan tersebut, termasuk untuk pertumbuhan tinggi seseorang.

Protein ini datangnya dari Energizing Soy Protein (ESP).

ESP mengandungi kesemua spektrum protein iaitu 11 asid amino tidak perlu dan 9 asid amino perlu. Ia adalah sumber protein yang memang terbaik.

Kebaikan protein soya ialah ia rendah lemak dan kolesterol, jadi adik-adik akan dapat kebaikan protein yang maksimum dalam setiap hidangan.

Oh ya, ESP telah diiktiraf dapat merendahkan kadar kolesterol dalam badan seseorang.

  1. Kalsium

Seperti juga bayi di dalam kandungan, fasa remaja juga memerlukan kalsium yang cukup untuk perkembangan tulang dan gigi yang kuat. Pemampatan tulang berlaku paling pesat pada waktu remaja.

Kalsium menguatkan tulang.

Kalsium juga menyediakan sokongan supaya pertumbuhan tulang paling optima.

Ketinggian badan akan meningkat dengan baik apabila mendapat makanan tulang  (kalsium) yang cukup.

  1. Vitamin D

Vitamin D membantu penyerapan kalsium. Jika tak cukup, penyerapan kalsium dalam badan akan terganggu. Jadi mengakibatkan gangguan pertumbuhan dan tulang yang lemah.

Kehadiran zat Vitamin D akan menyokong penyerapan kalsium dengan baik.

Nota

Bertambah ketinggian badan memerlukan tempoh, seiring dengan kadar pertumbuhan remaja. Ini bergantung juga kepada hormon pertumbuhan dalam badan.

Apa-apa pun, bila amalkan vitamin tinggikan badan ini mesti konsisten dan sabar ya. Semoga hasil terbaik untuk adik-adik!

Dapatkan Hari Ini

Kalau adik-adik masih di fasa remaja iaitu antara usia 10 hingga 21 tahun, masih ada peluang untuk jadi tinggi tau!

Jangan fikir panjang untuk dapatkan vitamin tinggikan badan ini okay?

Semua vitamin dijamin semulajadi, selamat dan berkesan!

Harga untuk satu set ialah RM235.20 sahaja.

Hubungi saya, Zaleha di talian 01136198300 (WhatsApp sini) untuk sebarang pertanyaan dan belian.

Adik-adik boleh juga buat belian online di laman belian Shaklee. Hanya buat bayaran menggunakan kad debit atau kredit sahaja untuk belian di sini, dan tunggu vitamin sampai kerana Shaklee HQ akan pos terus ke alamat anda ye. Klik untuk ke laman belian Shaklee —> e-Shopping Shaklee <—

 

Baca Juga: 5 Tips Untuk Naikkan Ketinggian Badan Yang Mesti Dibuat

Rujukan: hellosehat.com


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *