Makanan Penawar Sakit Buah Pinggang? | Minuman Ini Memang Bagus Untuk Kesihatan Yang Lebih Baik

Kasihan kan pada mereka yang diuji dengan sakit buat pinggang? Selain perlu sentiasa hadir untuk dialisis, pemakanan pun perlu dijaga rapi, sebab ada jenis-jenis makanan yang perlu dielakkan oleh pesakit buah pinggang. Alang-alang memilih makanan, nak tahu tak makanan penawar sakit buah pinggang yang boleh diamalkan?

Makanan Yang Perlu Dielak

Memetik laman Healthline yang saya baca, ada beberapa perkara yang perlu dielakkan atau dikawal oleh pesakit buah pinggang, iaitu:

  1. Mineral Natrium – natrium dijumpai dalam kebanyakan makanan, sebab ia adalah garam. Bagi buah pinggang yang rosak, ia tidak dapat menuras natrium jadi paras dalam darah akan meningkat. Kuantiti yang dicadangkan mestilah kurang daripada 2000 mg sehari.
  2. Mineral Kalium – kalium memang penting untuk fungsi badan, tetapi pesakit buah pinggang perlu mengawal kunatitinya. Sama seperti natrium, kalium yang tidak dituras oleh buah pinggang akan menyebabkan paras dalam darah meningkat. Jadi kuantiti yang dibenarkan ialah mesti kurang daripada 2000 mg sehari.
  3. Mineral Fosforus – fosforus ada dalam kebanyakan makanan. Buah pinggang yang rosak tidak dapat menyingkirkannya, jadi pengambilan kenalah dikawal kurang daripada 800 ke 1000 mg sehari. Jika fosforus tidak dikawal, parasnya yang tinggi dalam badan akan menyebabkan kerosakan sel.
  4. Protein – bila orang kata, terlebih protein boleh merosakkan buah pinggang ya ia memang benar. Bagi pesakit buah pinggang, keupayaan badan mereka untuk menyingkirkan bahan buangan akibat pemprosesan protein dalam badan semakin merosot. Jadi sebab itu, mereka perlu juga mengurangkan kuantiti protein dalam diet seharian.

Ha, jangan main-main ya. Bagi sesiapa yang menjaga orang sakit buah pinggang ni mestilah peka dengan sajian mereka sehari-hari okey.

Apa Pula Makanan Penawar Sakit Buah Pinggang?

Jika sudah tahu makanan yang perlu dikawal, maka perlu tahu juga apa makanan penawar sakit buah pinggang yang boleh diamalkan. Ini penting, kerana selain pesakit dapat tenaga dari makanan biarlah mereka juga dapat khasiat yang dapat membantu untuk meningkatkan taraf kesihatan mereka dari hari ke hari.

Saya mengajak anda untuk teliti 2 testimoni di bawah:

penawar sakit buah pinggang
Testimoni 1 Buah Pinggang
penawar sakit buah pinggang
Testimoni 2 – Buah Pinggang

Sebelum bercerita lanjut, biar saya terangkan dahulu apakah itu Vivix ya.

Vivix adalah minuman kesihatan atau lebih tepat lagi pati botani yang dikeluarkan oleh syarikat Shaklee, iaitu pengeluar suplemen semulajadi yang telah ditubuhkan sejak 1911 lagi.

Kandungan Vivix adalah 4 bahan utama iaitu Muscadine Grapes, Elderberi Eropah, Lobak Ungu dan Cuspidatum. Keempat bahan ini adalah dari spesies tumbuhan yang cukup kaya dengan kebaikan anti-oksidan dari kategori resveratrol dan polifenol.

Pernah dengar anti-oksidan? Bagi yang belum jelas, anti-oksidan adalah perlindungan kepada sel supaya sel tidak rosak akibat bermacam punca dan toksid dalam badan manusia. Selain itu, anti-oksidan juga dapat membaiki sel yang telah rosak untuk kembali pulih.

Kaitan Kebaikan Vivix Dengan Penyakit Buah Pinggang

Jelas sekali, Vivix bukan ubat tau. Tapi kebaikan Vivix untuk sakit buah pinggang memang tak boleh dinafikan.

Daripada Healthline, mengakui yang makanan jenis anti-oksidan akan mengurangkan keradangan. Bermaksud buah pinggang dapat dilindungi dari kerosakan berpanjangan. Selain itu resveratrol juga ada kebaikan untuk kesihatan jantung, membaiki kesihatan dari diabetes dan kemerosotan kognitif.

Dan satu fakta yang perlu diketahui, Vivix bukan kategori jus.

Jus biasanya banyak kandungan gula. Gula kan tak bagus untuk pesakit diabetis, apatahlagi untuk pesakit buah pinggang yang dalam kebanyakan kes, punca utamanya disebabkan oleh kencing manis.

Untuk pesakit buah pinggang, yes makanan kesihatan jenis jus tidak sesuai untuk mereka. Jenis suplemen tablet juga tidak sesuai, sebab ini boleh membebankan keupayaan buah pinggang menapis air kencing. Ya, memang suplemen adalah bagus untuk orang normal tetapi jelas sekali tidak untuk pesakit buah pinggang.

Berlainan dengan Vivix, minuman botani ini Cuma diamal sesudu atau dua susu teh sehari. Ibarat memakan sayur-sayuran dengan kuasa anti-oksidan yang tinggi, Cuma diolah dalam bentu cecair sahaja. Maka, Vivix sangat sesuai diamalkan. Bahkan, ia sangat berkhasiat sebagai makanan penawar sakit buah pinggang.

Lagi testimoni berikut untuk anda:

penawar sakit buah pinggang
Testimoni 3 – Buah Pinggang
penawar sakit buah pinggang
Testimoni 4 – Buah Pinggang
penawar sakit buah pinggang
Testimoni 5 – Buah Pinggang

Mahu Cuba? Dapatkan Vivix Hari Ini

Orang kata, selagi ada daya selagi itu kena berusaha. Benarlah..

Alang kepalang mahu makan, amalkan terus makanan penawar sakit buah pinggang yang memang ternyata menyokong kesihatan badan. Atas sebab itu, anda harus dapatkan Vivix hari ini juga andai ada orang tersayang yang diuji dengan sakit buah pinggang okey!

Berikut 3 cara bagaimana anda boleh mendapatkan Vivix Shaklee:

  1. Hubungi saya secara panggilan, sms atau WhatsApp di talian 011-3619 8300.
  2. Beli online di laman e-Shopping Shaklee. Klik untuk ke laman tempaha —> e-Shopping Shaklee Vivix
  3. Hadir ke mana-mana cawangan atau HQ Shaklee dan beli terus di kaunter (Walk In). Semak alamat cawangan Shaklee berdekatan anda di sini: Alamat Home Office dan Cawangan Shaklee.  [Offer! Dapatkan Diskaun Harga Semasa Membeli Secara Walk in di Cawangan Shaklee: Terima Tawaran? Klik Sini]

Akhir kata, semoga semua kita diberi kesihatan yang baik dan berpanjangan, ya!

Baca Lagi: Jenis Makanan Yang Baik Untuk Pesakit Buah Pinggang


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *