Cara Hilangkan Eyebag Dengan Cepat | Nombor 5 Hilangkan Kedutan Sekaligus!

Dari mata jatuh ke hati – chewah! Alahai betul apa. Hehe. Eh eh tapi kalau mata pun sembap je macam burung hantu macam mana pula nak menawan si jantung hati? 😂 Okay gurau ya… Saya sebenarnya nak kongsi cara hilangkan eyebag pada mata ni. Isy memang tak suka kalau ada eyebag ni betul tak. Penampilan jadi tak semangat je gayanya.

Pertama sekali kenalah tahu dulu apa punca wujudnya eyebag ni?

Melalui pembacaan saya di mayoclinic.org, eyebag atau puffy eyes ni jadi atas sebab beberapa perkara:

1. Kurang tidur

2. Banyak makan makanan tinggi kandungan garam

3. Simptom akibat anemia (hb darah rendah)

4. Alahan tertentu

5. Kesan merokok

6. Faktor keturunan

Dah tahu punca, mesti nak tahu cara hilangkan eyebag pula kan? Ikuti 5 tips saya di bawah.

5 Cara Hilangkan Eyebag

1. Tuam benda sejuk

Guna tuala bersih dan rendam dengan air sejuk. Duduk santai-santai tu bolehlah tuam tuala basah tu pada bahagian bawah mata. Tekan perlahan sahaja ya, jangan kuat sebab kulit di bawah mata kita agak nipis.

2. Tingkatkan kolagen

Bila usia meningkat, kolagen kulit pun berkurang ditambah dengan faktor kehilangan akibat pencemaran dan pancaran matahari. Kurang kolagen buatkan kulit pada mata mudah kendur dan menggeleber yang buatkan eyebag nampak ketara. Cara nak tingkatkan kolagen ialah dengan banyakkan makan protein dan vitamin C sebab dua ni ialah komponen yang membentuk kolagen badan kita.

Nak dapat protein dan vitamin C daripada real foods pun boleh, dari suplemen pun takde masalah okay.

3. Kurangkan Makanan Tinggi Garam

Bila badan banyak kandungan garam, ia cenderung mengumpul cecair air dalam badan. Tempat ketara paling nampak ialah pada bawah matalah sebab kulitnya yang nipis. Cara hilangkan eyebag semestinya ialah kurangkan pengambilan garam dalam diet kita ya. Selain itu, jangan minum air semasa nak masuk tidur – ini pun boleh sebabkan pengumpulan cecair pada bawah mata (eyebags).

4. Tidur yang cukup

Tidur – punca eyebags yang ramai orang tahu tapi buat-buat tak tahu? Hehehe. Yalah faham,sebab kadang-kadang kita ada komitmen yang perlu kita bersengkang mata kan.

Tidur yang tak cukup atau cukup tapi tak lena pula, confirmlah buat eyebag pada mata!

Jadi pastikan dapat tidur yang cukup ya. Bagi yang hadapi masalah susah nak tidur malam tu @ insomnia, cepat-cepatlah cari penyelesaian okay sebab kalau tak cukup tidur ni bukan sekadar wujud eyebag tapi mesti akan ganggu kualiti hidup seharian kita juga.

Baca: Tips Atasi Susah Tidur Malam @ Insomnia | Buat 5 Perkara Ini

5. Youth Restoring Eye Treatment

Cara hilangkan eyebag
Jenama Shaklee

Cara hilangkan eyebag dengan lebih pantas? Ini dia – gunalah krim mata ini. Sekali lagi krim mata tau bukan penyamar noda (concealer) ye, sebabnya kita nal hilangkan eyebag for good kan hehe.

Youth Restoring Eye Treatment ialah krim mata dari jenama Shaklee yang membantu untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit di sekitar mata.

Ini testimoni yang diberikan oleh pengguna-pengguna krim ini:

Cara hilangkan eyebag

Cara hilangkan eyebag

Cara hilangkan eyebag

Krim Mata – Youth Restoring Eye Treatment

Krim ini ini adalah ramuan botani. Ia halal, organik, 100% vegan, bebas paraben dan telah diuji oleh ahli dermatologi.

Ia membantu membaiki penampilan mata dari segi:

  • Garis halus
  • Kedutan
  • Eyebags
  • Lingkaran Gelap
  • Crow’s feet

Fungsinya ialah:

1. Mengurangkan penampilan garis halus, kedutan dan Ctow’s feet.
2. Mengurangkan kesembapan mata (eyebags) dan lingkaran gelap.
3. Membantu melicinkan kulit pada sekitar mata.
4. Menegangkan kulit sekitar mata dan menghidratkannya.
5. Melindungi kulit sekitar mata.

Cara hilangkan eyebag

Kandungan eye cream ini mengandungi khasiat yang sangat baik dan berkesan untuk menjaga kulit sekitar mata, iaitu:

1. Protein eptida
🌸 Menyokong penghasilan kolagen.
🌸 Mempercepat pembaharuan sel kulit.

2. Lotus Japonicus dan Schisandra Cinencis
🌸 Menyokong pembentukan kolagen, elastin fan fibrilin.
🌸 Membantu membekalkan nutrien dan tenaga kepada kulit.

3. Ekstrak Licorice
🌸 Membantu mencerahkan bahagian bawah mata.
🌸 Menghilangkan lingkaran gelap.

4. Asid hyaluronic
🌸 Menghidratkan kulit sekitar mata dengan cara menyerap 1000x jisim air.

5. Vital Repair dan polifenol dari Anggur Muscadine
🌸 Mengurangkan kesan radikel bebas.
🌸 Melindungi kerosakan kolagen dan elastin kulit.

Ciri Istimewa

Nak tahu? Nampak tak bentuk bulat warna silver kat hujung eye cream ni?

Cara hilangkan eyebag
Cooling tip applicator berwarna silver

Ini bukan sekadar penutup tau, tapi penutup dwi guna, iaitu sengaja direka untuk tujuan urutan kulit sekitar mata. Cooling tip applicator namanya.

Tujuan tip ni ialah untuk melancarkan darah pada sekitar mata, supaya akan mengurangkan kesembapan mata – ya, untuk kurangkan eyebag lah tu! Selain untuk galakkan agihan nutrisi pada kulit sekitar mata.

Satu lagi kegunaan cooling tip ialah untuk meratakan eye cream tadi, jadi tak perlulah nak apply guna jari ya.

Tonton cara nak apply cream ni pada mata. Mudah je caranya.

Menarik kan Youth Eye Cream ni? Bukan sekadar jadi cara hilangkan eyebag semata tau, tapi bileh hilangkan kedut juga 😘

Harganya ialah RM243.75 untuk satu tiub, untuk kegunaan 2 bulan jika penggunaan sekali sehari sebelum tidur.

Bagi yang berminat, boleh dapatkan krim mata ini di laman belian Shaklee dengan menekan link ini ya.

Jika ada apa-apa pertanyaan, boleh drop sahaja komen di bawah ini atau boleh WhatsApp saya okay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge