cara mengatasi jerawat sebelum haid,

Cara Mengatasi Jerawat Sebelum Haid Secara Semulajadi

Jerawat Sebelum Haid

Wanita dewasa ada yang mengalami masalah ini, iaitu jerawat muncul tiapkali sebelum period! Ha rasa down kan sebab tiap-tiap bulan dijengah oleh jerawat ni.. Jadi, bagaimana cara untuk mengatasi jerawat sebelum haid ni? Eh dengki betul dengan kulit wajah orang yang takde jerawat tu ya :joy:

Punca Sebenar Jerawat

Mengikut portal myHealth, jerawat berlaku akibat pori kulit tersumbat dengan minyak dan kotoran. Ada pula campurtangan bakteria jerawat yang boleh menyebabkan jerawat jadi radang (membengkak, kemerahan dan ada nanah).

Semasa tempoh hampir seseorang perempuan itu akan haid, hormon progesterone adalah melebihi paras hormon estrogen. Tempoh ini adalah sekitar separuh masa kedua dalam kitar haid itu hari ke 15 ke 28.

Hormon progestrone ini menggalakkan penghasilan sebum pada kulit. Jadi, kulit akan jadi lebih berminyak dalam tempoh ini dan berisiko untuk jerawat tumbuh. Paling tidak bagus ketika kita lupa untuk menitikberatkan sangat kebersihan wajah dalam tempoh ini, maka jerawat akan tumbuh dengan lebih banyak dan teruk. Jadi, bagaimana cara untuk mengatasi jerawat sebelum haid ni?

Menurut Healthline, perubahan hormon ketika tempoh haid wanita akan menyebabkan jerawat secara tidak langsung kerana ia:

  • Memberi keradangan kulit
  • Menghasilkan sebum berlebihan pada liang pori
  • Menyebabkan sel kulit tersumbat dalam folikel rambut
  • Menggalakkan pembiakan bakteria penyebab jerawat yang dipanggil Propionibacterium acnes.

Fakta Penting

Jerawat sebelum haid tidaklah isu kebersihan yang utama, tetapi adalah faktor hormon yang menggalakkan penghasilan sebum berlebihan pada kulit. Ia akan surut bila kitar haid itu bermula lagi pada bulan hadapannya. Dengan kata mudah, ia berpunca dari faktor dalaman badan seseorang itu.

Buktinya ada je wanita yang tak kena jerawat pun setiapkali nak datang haid, betul kan.

Cara Mengatasi Jerawat Sebelum Haid Melalui Pemakanan

Bagi wanita yang mengalami masalah jerawat sebelum haid ni atau yang jenis kulit prone-acne, ini ada 3 nutrisi yang baik untuk diamalkan sebagai cara mengatasi jerawat sebelum haid anda setiap bulan.

1. Diet Rendah Indeks Glisemik

Menurut laman Healthline, ada kajian yang mencadangkan pengambilan makanan yang rendah glisemik atau rendah gula supaya dapat menghalang dan membaiki masalah jerawat. Pesakit-pesakit Korea yang diberi diet rendah glisemik selama 10 minggu (2 bulan setengah) didapati mengalami perubahan yang sangat baik untuk masalah jerawat mereka. Dalam kajian lain yang diterbitkan di Journal of American Academy of Dermatology pula mendapati yang pengambilan rendah glisemik, diet tinggi protein untuk 12 minggu (3 bulan) telah membaiki masalah jerawat pada lelaki, malah boleh mengurangkan berat badan.

Suka saya perkenalkan, ESP adalah produk protein soya dengan indeks glisemik yang rendah. Jadi ia sangat sesuai untuk diamalkan bagi sesiapa yang mengalami masalah jerawat sebelum haid, selain amal juga makanan rendah glisemik yang lain dalam diet seharian anda.

2. Anti-oksida

Amalkan juga vitamin C sebagai sumber antioksida. Kebaikan antioksida ialah ia boleh meneutralkan toksin perosak dalam badan kita.

3. Omega 3

Dalam kajian yang diterbit di Lipids on Health and Disease mendapati orang yang mengambil khasiat Omega 3 bersama-sama suplemen antioksida telah membantu mereka untuk mengurangkan masalah jerawat.

Kedua-dua antioksidan dan Omega 3 ialah mengurangkan keradangan pada kulit berjerawat.

Kawal Jerawat dengan Pemakanan Yang Baik

Ternyata ada cara untuk mengatasi jerawat sebelum haid yang mengganggu ramai antara kita ini melalui pemakanan.

Khasiat makanan rendah glisemik, antioksida dan omega 3 boleh didapati daripada sumber makanan yang kaya dengannya. Cara termudah adalah dengan mengamalkan sahaja suplemen Shaklee yang semulajadi dan organik. Sangat senang dan menjimatkan masa.

cara mengatasi jerawat sebelum haid
RM 405 termasuk Postage ke seluruh Malaysia (Kegunaan: Vit C 3 bulan, ESP 2 bulan, Omega 1 bulan)

Testimoni Jerawat Semakin Berkurang

cara mengatasi jerawat sebelum haid

cara mengatasi jerawat sebelum haid,

cara mengatasi jerawat sebelum haid,

https://4.bp.blogspot.com/-L-2b0Ekp2f8/WUNDIKRM11I/AAAAAAAAC6U/xxl-opmF8B0Lh2pw1r7yTkmHhfG4sCidgCLcBGAs/s640/cantik7.jpg

Cara Beli

Bagi yang berminat untuk mendapatkan 3 item di atas yang dapat membantu masalah jerawat sebelum haid anda yang berulang setiap bulan, boleh klik pada gambar produk untuk terus membeli menggunakan medium bayaran kad kredit atau debit hanya di atas talian sahaja.

Jika anda mahu mwndapatkan harga produk yang lebih murah, anda boleh mendaftar sebagai Ahli Shaklee sewaktu pembelian dibuat. Rundingan harga mengikut bajet juga boleh dibincangkan dengan cara menghubungi saya di talian 01136198300 (Klik Sini untuk WhatsApp Saya). Saya akan guide anda.

Saya doakan anda tidak dibelenggu oleh jerawat datang bulan lagi!

 

Baca Selanjutnya: Cara Mengecutkan Jerawat Batu Dengan Cepat dan Selamat

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge