minuman tenaga

Fakta Menarik | Minuman Tenaga Yang Melakar Rekod Penerbangan Berkuasa Manusia

Minuman tenaga? Paling tidak mungkin anda pernah meminum 100 Plus. Kalau diikutkan memang banyak jenama minuman tenaga yang ada dalam pasaran. Tapi kali ini saya mahu ceritakan tentang suatu minuman tenaga yang telah melakar sejarah!

Pada tahun 1988, satu projek penerbangan berkuasa manusia bernama Daedalus dijalankan. Ya anda tak salah baca, penerbangan ini menggunakan kuasa manusia sebagai ‘enjin’ untuk menggerakkannya dan membuat ia terbang di udara.

Juruterbang Daedalus kena mengayuh untuk membekalkan tenaga yang menerbangkan Daedalus. Kalau nak mudah faham, ia macam kita mengayuh basikal yang ada dinamo untuk hidupkan lampu basikal. Semakin laju kita mengayuh maka semakin terang pula nyala mentol, begitulah lebih kurang tenaga dijana untuk menerbangkan Daedalus. Kayuh slow memang tak gerak punyalah pesawat tu haha

Tenaga manusia memang terhad. Tapi tak siapa dapat menidak keupayaan sebenar manusia yang dioptimakan, betul?

Penerbangan Daedalus dikuasakan oleh minuman tenaga yang namanya Performance Drink. Pesawat pula direka teliti untuk penerbangan yang sempurna.

Guess what?

Daedalus diterbangkan setinggi 12 ke 15 kaki dari aras laut merentas Laut Aegean sejauh 74 batu! Kalau tukar ke kilometer, bermakna sejauh 119 kilometer. Ia terbang selama 3 jam 54 minit, 100% dikuasakan oleh kayuhan juruterbang bernama Kanellos Kanellopoulus tau – tempoh yang cukup lama tu.

Sekarang cuba bandingkan dengan kita. Bukan setakat berbasikal selama 3 jam 54 minit lamanya kita boleh bertahan tetapi berjalan kaki secara berterusan pun kita belum tentu hehe

Jadi apa rahsia kepada tenaga berpanjangan yang menjayakan misi penerbangan pesawat Daedalus ini? Ia jelas, selain struktur pesawat yang sempurna, keupayaan enjin manusia oleh Kanellos adalah sangat hebat!

minuman tenaga
Sumber: The New York Times

Kanellos diberi minuman tenaga yang membantunya untuk kekal bertenaga sepanjang penerbangan. Minuman tenaga Performance Drink berjaya membantu membekalkan tenaga otot beliau dan misi Daedalus ini telah dicatat sebagai rekod terbaik penerbangan berkuasa manusia yang belum dapat dipecahkan sehingga ke hari ini!

Kelebihan Minuman Tenaga Jenama Shaklee

Kalau baca kisah penuh tentang Daedalus memang mengujakan tau. Saya sendiri cukup kagum dengan keupayaan Kanellos dan teknologi kejuruteraan serta pengiraan mekanikal yang dibuat semasa menjalankan misi ini. Bukan calang-calang tau untuk menerbangkan sebuat pesawat dengan stabil dan selamat.

Harus diakui juga kehebatan Kanellos adalah dengan bantuan minuman tenaga jenama Shaklee iaitu Performance Drink namanya. Minuman tenaga ini memberi tenaga berpanjangan kepadanya sehingga mampu bertahan untuk mengemudi pesawat dan berkayuh sepanjang 3 jam lebih.

Jadi minuman tenaga Performance Drink Shaklee bukanlah minuman tenaga biasa-biasa ya.

Apa itu Minuman Tenaga Performance Drink?

Performance Drink ialah jenis minuman isotonik yang membekalkan tenaga kepada badan. Ia dirumus dengan ramuan OptiCarb, iaitu campuran karbohidrat yang dipatenkan oleh syarikat suplemen semulajadi antarabangsa Shaklee. OptiCarb dapat meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda. Jadi tak hairanlah bagaimana Kanellos mempunyai tenaga yang berpanjangan oleh kerana meminum Performance Drink ini semasa penerbangan Daedalus.

Selain membekal tenaga, Performance Drink juga memelihara aliran bendalir dalam badan. Jika dibanding dengan minuman sukan yang lain, ia mempunyai 67% lebih glikogen (sumber tenaga) dan menyediakan tenaga dari 3 jenis karbohidrat dengan segera.

Untuk pengalaman saya sendiri semasa hiking Gunung Semanggol tempoh hari, saya juga membawa bekal Performance Drink ini. Perbezaan yang saya rasai ialah rasa bertenaga, tak haus dan kurang penat semasa mendaki. Walaupun kurang stamina dan asyik tercungap semasa mendaki, otot kaki tetap bertenaga sehingga berjaya juga menawan puncak Gunung Semanggol yang berketinggian 1279 kaki dari aras laut. Rahsianya? Mestilah sebab minuman tenaga Performance Drink hehe

tips hiking
Saya berjaya menawan Puncak Gunung Semanggol dengan percubaan pertama kali.
minuman tenaga
Bawa bekal air Performance Drink semasa hiking.

Manfaat dan Kelebihan Performance Drink

1. Meningkatkan Daya Ketahanan Badan

Kandungan air minuman ini ialah gula ringkas yang membekal tenaga dengan cepat

Bukan sekadar tenaga segera, tetapi ia juga beri tenaga kepada otot sebanyak 6 kali ganda, jadi bila minum untuk buat aktiviti fizikal ia akan memang beri tenaga yang berpanjangan.

Ia juga menahan kita dari merasa haus yang melampau sebab ia mengganti air yang hilang semasa latihan fizikal melalui air peluh dan kencing. Secara tepat lagi Performance Drink bantu untuk retent air dalam badan.

2. Membekal tenaga & Daya Ketahanan Fizikal

Masih ingat kisah Kanellos dan Daedalus di atas? Ya, minuman tenaga ini memberi ketahanan fizikal yang cukup hebat.

Ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam badan dan mengimbangi metabolism air dalam tubuh.

3. Mencegah Penyahidratan

Kalau belajar tentang Sains, kita mungkin ingat yang lebih kurang tiga per empat berat badan kita disokong oleh cecair / air. Malah air adalah tempat di mana kebanyakan proses kimia badan berlaku. Jadi sangat penting supaya badan tidak kekurangan cecair yang dipanggil terdehidrat atau ternyah-hidrat.

Minuman tenaga Performance Drink menyokong keperluan ini. Maklumlah bila aktif bersukan ni tentu banyak peluh yang keluar kan? Tapi bila minum PD, anda akan rasa kurang dahaga tapi kulit tetap rasa moist.

Dalam PD sebenarnya ada kandungan garam juga iaitu Kalium, Natrium, Magnesium, Kalsium dan Klorida yang membantu mengekalkan air dalam badan.

4. Paras Gula Yang Normal

Minuman tenaga of course lah menggunakan ramuan gula ringkas. Tapi jangan risau, minuman ini takkan menyebabkan gula spike.

Ini betul, bukan saya saja-saja tulis ya. Dalam kajian klinikal yang dibuat, memang terbukti Performance Drink dapat memelihara paras gula dalam darah yang normal.

Perbezaan Performance Drink dengan Minuman Tenaga Lain

Kalau tanya saya sendiri apa yang berbezanya Performance Drink dengan minuman tenaga yang lain, yang pertama saya akan jawab ialah prestasinya yang hebat! Ingat kes Daedalus? Itu sudah cukup membuktikan kehebatan minuman Performance Drink 😉

Anda mencari minuman tenaga terbaik untuk menyokong aktiviti fizikal dan sukan anda yang kerap?

InsyaAllah Performance Drink Shaklee ialah jawapannya  😆

tips hiking

Bagi yang berminat untuk dapatkan Performance Drink Shaklee, jangan segan-segan hubungi saya di talian 01136198300 okay. Atau boleh whatsapp sahaja dengan tekan button di sebelah kanan artikel ini. Terima kasih 🙂

 

Baca Lagi: Kebaikan Performance Drink Shaklee – Minuman Tenaga Untuk Mereka Yang Aktif

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge