nutrisi penting untuk ibu hamil

Nutrisi Penting Untuk Ibu Hamil | Sila Ambil Perhatian

Info Diet Untuk si Ibu Hamil

Orang kata, ibu hamil makan untuk 2 orang. Ops 3 orang pun boleh jadi kan kalau dah kembar.. 😀 hihi… Jadi, masa ni memang ibu hamil sangat perlukan special diet sepanjang kehamilan mereka. Nak tahu nutrisi penting untuk ibu hamil? Teruskan membaca untuk saya kongsikan buat anda.

Info ini saya dapati daripada laman MayoClinic, khas untuk anda yang sedang mencari tentang nutrisi penting untuk ibu hamil. Menurut MayoClicic, ada 4 nutrien yang sangat perlu diberi perhatian sepanjang tempoh kehamilan.

Bakal-bakal ibu bolehlah take note ya. Para suami juga 🙂

4 Nutrisi Penting untuk Ibu Hamil

  1. Folat atau Folic Acid

Folate ni salah satu vitamin B. Kalau zat folat ni didapati dalam suplemen sintetik, maka ia dipanggil folic asid.

Khasiat folat ni supaya dapat elak kecacatan otak pada bayi. Ia merangsang pembentukan saraf tunjang bayi yg sempurna..

  1. Kalsium & Vitamin D

Yang kalsium ni perlu untuk bentuk tulang dan gigi bayi. Andaikata si ibu tak ambil kalsium dengan cukup, nanti tulang sendiri yg akan menyusut sebab beri pada keperluan baby.

Vitamin D pula bantu penyerapan kalsium tadi. Jadi, kalau nak beli suplemen kalsium pastikan beli yg diperkaya dengan vitamin D untuk kesan terbaik okay.

  1. Protein

Yang ini juga item yang sangat-sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam kandungan. Perkembangan janin samgat memerlukan protein yang cukup daripada si ibu.

  1. Zat Besi

Zat besi gunanya untuk hasilkan sel darah merah yang bantu untuk angkut oksigen dan makanan pada bayi. Waktu preggy, keperluan zat besi jadi double. Sebab nak coop keperluan kedua ibu dan bayi.

Kalau tak nanti ibu boleh hadapi anemia, cepat letih dan ada risiko lahirkan bayi pra-matang.

Set Hamil Shaklee

Berikut adalah item set hamil Shaklee yang mungkin ibu-ibu hamil di luar sana boleh pertimbangkan untuk standby sepanjang kehamilan. Maklumlah, nutrisi yang cukup adalah sangat mempengaruhi perkembangan dan kesihatan bayi anda.

set hamil shaklee

  1. ESP (sumber protein)

  2. VitaLea (multivitamin, multimineral dan sumber zat besi)

  3. B Complex (sumber folat)

  4. OsteMatrix (sumber kalsium, magnesium dan Vitamin D)

Nutrien yang penting untuk ibu hamil ini sememangnya boleh didapati daripada pemakanan. Si ibu kena ambil makanan yang lebih ketika hamil berbanding jika tidak mengandung. selain itu, kena banyakkan makan sayur dan buah-buahan juga.

Pengambilan suplemen pula boleh dipertimbangkan untuk menyokong pemakanan si ibu tadi. maklumlah kadangkala makanan yang diambil telah kurang zatnya disebabkan cara penyediaan atau sumber asalnya. So, adalah sangat digalakkan untuk ibu hamil mengambil Set Hamil Asas daripada Shaklee ini untuk memastikan tiada lompong nutrisi untuk badan mereka.

Akhir kata, semoga segala keperluan zat penting akan dipenuhi sepanjang kehamilan anda ya.

Lagi pula, jenama Shaklee adalah suplemen bersumber semulajadi. Cumanya zat-zat dari makanan sebenar yang dipermudah dalam bentuk tablet dan minuman sahaja untuk kegunaan yang cepat dan mudah.

Selamat menjalani tempoh kehamilan yang sihat dan menggembirakan buat anda yang sedang hamil 😉

Ingin dapatkan Set Hamil Shaklee di atas? Boleh hubungi saya di talian 011-36198300 (Zaleha, Shaklee ID: 1227002). Saya sedia memberikan nasihat percuma dan membimbing anda tentang cara pengambilan yang terbaik insyaAllah.

 

Baca Selanjutnya: Set Mandian Bayi Organik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge